Het belang van goede lenzen(aanpassing)

DE AANPASSING

Als eerste wordt bij ons bij de aanpassing de vorm van je oog vastgelegd door een corneatopograaf. Dit is een ultramodern apparaat dat heel nauwkeurig een “3D-plaatje” van je oog maakt. Hierdoor kunnen we de meest perfecte lens voor je uitzoeken.

 

CORNEA

Je cornea (hoornvlies), waar de contactlens op drijft, is niet voorzien van bloedvaten. De zuurstof die je cornea nodig heeft om te leven wordt gehaald uit de lucht en uit de traanlaag die over je cornea zit. Een slecht passende contactlens sluit je cornea af, en ook komt er geen nieuwe verse traanlaag tussen je cornea en contactlens als de contactlens te vast zit. Wij kunnen met een microscoop (spleetlamp) beoordelen of je contactlens voldoende beweegt, met het blote oog is dit niet te zien. Als je oog niet voldoende zuurstof krijgt (hypoxie) kun je vaatingroei (neovascularisatie) in je cornea krijgen, waardoor je gezichtsvermogen op termijn achteruit kan gaan. Ontstane schade is onomkeerbaar! Hypoxie kan ook ontstaan door vuile lenzen en het langer dragen van je lenzen dan is voorgeschreven (een daglens kun je 1 dag dragen, een weeklens 7 dagen, een maandlens 30 dagen, etc).

 

WAT IS EEN GOEDE LENS VOOR MIJ?

Een goede passing wordt onder andere bepaald door een combinatie van het lensmateriaal, de kromming van de lens, de diameter van de lens en de gebruikte contactlensvloeistof. Als een bepaalde lens met kromming 8.6 geschikt voor je is houdt dit niet in dat álle lenzen met kromming 8.6 voor jou geschikt zijn! Ook is het niet zo dat als een contactlens eenmaal goed past dat dan deze lens altijd de juiste lens voor je blijft. Je ogen kunnen veranderen, maar ook je leef- en werkomstandigheden. Bij de halfjaarlijkse controle kunnen wij veranderingen constateren: wij maken digitale foto-opnamen van je oog, waardoor we veranderingen beter opmerken en sneller kunnen ingrijpen. Bovendien kunnen we jou laten zien wat wíj zien, zodat je beter begrijpt waarom wij bepaalde (lens-) keuzes maken. Dat je geen klachten hebt betekent niet dat alles goed gaat met je lenzen!

Het aanpassen en controleren van contactlenzen omvat veel meer dan wat we hierboven genoemd hebben. We hebben in eenvoudige taal proberen uit te leggen waarom een gedegen aanpassing en controle noodzakelijk is, zonder er te diep op in te gaan.

 

CONTACTLENSSPECIALIST

Een contactlensspecialist is een vrij beroep, wat betekent dat iedereen zich contactlensspecialist mag noemen. Een gediplomeerde contactlensspecialist is een opticien of optometrist die een aanvullende studie voor contactlenzen heeft gevolgd. Wil je de zekerheid dat jouw contactlensspecialist gediplomeerd is? Kijk dan op www.anvc.nl.

Wil je een afspraak maken voor een contactlensaanpassing of een contactlenscontrole? Neem dan gerust contact met ons op! Voor tarieven van contactlensaanpassingen en -controles kun je hier kijken.

 

KINDEREN EN CONTACTLENZEN

Vaak wordt gedacht dat (kinder-)ogen volgroeid moeten zijn om contactlenzen te kunnen of mogen dragen. Niets is minder waar. Kinderen vanaf een jaar of acht kunnen, mits goed begeleid, veilig contactlenzen dragen. Je kind moet wel zelf voor de lenzen kunnen zorgen (in- en uitdoen) en het nut van lensonderhoud begrijpen.