MYOPIE MANAGEMENT BIJ KINDEREN

WAT IS MYOPIE?

Wanneer het hoornvlies te bol is, dan worden de binnenvallende lichtstralen te veel gebroken. Hierdoor vallen ze niet op, maar voor het netvlies. Ook wanneer het oog te lang is vallen de lichtstralen voor het netvlies. Op het netvlies zelf ontstaat dus geen scherp beeld, dit noemen we myopie (bijziendheid).

Meer informatie over myopie kun je hier vinden. 


Tegen het jaar 2050 hebben naar schatting mogelijk 5 miljard mensen, oftewel de helft van de wereldbevolking, te maken met bijziendheid.

RISICO’S VAN HOGE MYOPIE

Hoge myopie kan op latere leeftijd oogproblemen geven, zoals glaucoom of loslating van het netvlies. Hoe hoger de sterkte, hoe hoger het risico. Het is daarom belangrijk om de toename van de myopie te remmen, en om daar al zo vroeg mogelijk (vanaf circa 6 jaar) mee te beginnen.

Meer informatie kun je vinden op de website van het oogfonds.

OORZAKEN VAN MYOPIE

Als één of beide ouders myopie hebben hebben hun kinderen een grotere kans op myopie. Maar ook veel binnen zitten en veel dichtbij kijken (bijvoorbeeld op beeldschermen) kunnen myopie veroorzaken of verergeren.


Uit onderzoek blijkt dat, naarmate meer tijd wordt besteed aan kijken op korte afstand, de kans op myopie stijgt.

WAT KUNNEN WE HIER TEGEN DOEN?

Wereldwijd wordt heel veel onderzoek gedaan naar myopie bij (jonge) kinderen, en de toename van de myopie. Er zijn inmiddels een paar methoden die de groeiende myopie kunnen remmen (dit noemen we myopie management):

De 20-20-2-regel:

Deze regel is erg makkelijk zelf toe te passen: als je 20 minuten dichtbij gekeken hebt kijk dan 20 seconden verder weg, en speel minimaal 2 uren per dag buiten.

Atropine druppels:

Atropine druppels worden voorgeschreven door de oogarts. Het kan zijn dat bij de atropine druppels een leesbril (of multifocale bril) gedragen moet worden om dichtbij scherp te kunnen zien.

Zachte contactlenzen

Deze lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor myopie management, en ze zorgen er voor dat het beeld perifeer (aan de zijkanten) iets minder scherp op het netvlies afgebeeld wordt, waardoor de lengtegroei van het oog geremd wordt.

Nachtlenzen

De werking van Nachtlenzen is bij myopie management in de basis gelijk aan die van de zachte contactlenzen. Nachtlenzen zijn vormstabiele (harde) lenzen die ‘s nachts worden gedragen, en vlakken het hoornvlies af waardoor overdag geen lenzen of een bril gedragen hoeven te worden.

Speciale brillenglazen

Er zijn speciale brillenglazen die het beeld naar de randen toe iets wazig maken. Hierdoor wordt het oog niet geprikkeld om langer te groeien. Onderzoeken hebben aangetoond dat de toename van de myopie tot wel 60% vermindert met deze brillenglazen.

WAARVOOR KUN JE BIJ ONS TERECHT?

Alle producten die je bij ons kunt krijgen om myopie te remmen worden in nauw overleg met de oogarts, orthoptist of optometrist voorgeschreven. Voor de controles moet je dan ook naar de oogarts, orthoptist of optometrist. Zij zullen de ogen druppelen om de sterkte exact te kunnen bepalen, en ze zullen telkens de aslengte van het oog meten.

Wat voor jouw kind de meest ideale oplossing is hangt van heel veel factoren af, zoals de sterkte, de leeftijd van je kind, en zijn of haar levensstijl. De orthoptist of optometrist zal hier samen met je naar kijken, en wij kunnen je hierbij ook adviseren.

Afbeelding: Oogfonds.nl

We werken op afspraak

We vragen je voor een oogmeting, een (zonne-)bril uitzoeken, of een contactlensaanpassing of -controle een afspraak te maken. Voor het ophalen van contactlenzen, of kleine reparaties, kun je zonder afspraak langskomen.